YiYa L-Karnozin 60 db

YiYa L-Karnozin 60 db
YiYa L-Karnozin 60 db
YiYa L-Karnozin 60 db
YiYa L-Karnozin 60 db
Ár:
8.500 Ft(6.693 Ft + ÁFA)
Cikkszám:
11354
Gyártó:
Elérhetőség:
Raktáron
Mennyiség:
db
YiYa L-Karnozin - az öregedésellenes, glikációs folyamatokat gátló, sejtvédő antioxidáns!

Az l-karnozin védi a szöveteket az AGE glikációs végtermékek ellen, hozzájárul az agy egészségéhez, a szénhidrát-anyagcsere kiegyenlítéséhez és az izmok megtartásához¹

YiYa Karnozin kapszula

Az L-Karnozin természetes formában megtalálható az emberi szervezetben. Az életkor előrehaladtával a karnozin szintje csökken. Számos vizsgálat arra utal, hogy a karnozin segít az öregedés okozta káros folyamatok (oxidáció, glikáció, DNS károsodás, mitokondriális diszfunkció stb.) megelőzésében. Koncentrációja az izomszövetekben, az agyszövetben és a szívben a legmagasabb.

Karnozin kiemelkedő tulajdonsága, hogy véd az AGE (glikációs végtermék) kialakulása ellen, ezáltal hozzájárul az agy, idegrendszer és érrendszer egészséges fenntartásához, a metabolikus szindróma visszaszorításához. A túlzott glikáció gyorsítja az öregedést, és hozzájárul számos krónikus betegség kialakulásához, az artériák beszűkülésétől a demenciáig.

A karnozin támogatja a cukorbetegség szövődményeinek, például az idegkárosodás, veseproblémák és szembetegségek (szürkehályog) megelőzését. A karnozin kimagasló anti-aging (fiatalító) aspektusokkal rendelkezik gyulladáscsökkentő tulajdonságánál fogva. Laboratóriumi körülmények között jelentősen növelte az állatok és emberi sejtek élethosszát. Az állóképesség és az izomerő fokozására is sikeresen alkalmazható.

A glikációs termékek természetes forrásai

glikáció során a vérben lévő glükóz a sejtekben lévő fehérjékhez, zsírokhoz és nukleinsavakhoz kötődik. Így keletkeznek a glikációs végtermékek (AGE-k). Az AGE-k károsítják a testfehérjéket, ezáltal azok működése megváltozik. A sérült fehérjék a szervezet összes szövetében rombolást végeznek. Így például az erek falában, ahol az erek merevvé és rugalmatlanná válnakKépesek krónikus gyulladásokat aktiválni, amelyek öregedéshez vagy ahhoz köthető betegségekhez vezetnek. A cukorbetegség egy fontos rizikótényező. Minél magasabb a vércukorszint, annál erőteljesebb glikáció zajlik a szervezetben. A szervezetben keletkező AGE-ken kívül az élelmiszerekben is találunk ilyen vegyületeket. A magas zsír-, és fehérjetartalmú állati eredetű élelmiszerek általában AGE-kben gazdagok és a hőkezelés során további AGE-k keletkeznek bennük. A mai táplálkozási trendet jellemző túlzó hőkezelési folyamatok fokozott glikációs végtermék (AGE-k) mennyiséget eredményeznek, amelyek hozzájárulnak az emberi szervezet gyulladásszintjének emelkedéséhez. Ezért is fontos lépés az ételkészítés során a kíméletes hőközlési módok alkalmazása (pl. óvatos párolás, főzés, rövidebb sütési idő stb.) [11-15]

Vegán termékYiYa Karnozin kapszula összetétel

Milyen tünetek, állapotok esetén lehet segítségünkre az L-Karnozin?

karnozin-kapszula-tabletta-öregedés-agy
 • Anti-aging hatás fokozása: az öregedés és káros (oxidációs, glikációs, stb) folyamatainak csökkentésében.¹ | További javasolt kiegészítések: Rezveratrol, Nano Q10 + PQQ, NAD+, R-Alfa-Liponsav, Glutation
 • Szénhidrát-anyagcserezavarok, inzulinrezisztencia, 2-es típusú diabétesz kiegészítő kezelésében, annak szövődményeinek megelőzésében¹ | További javasolt kiegészítések: Kolin & Inozitol, Articsóka & Máriatövis, Cink & Réz komplex
 • Az agyszövet támogatásában, neurodegeneratív állapotok (pl. Alzheimer) kiegészítő kezelésében¹ | További javasolt kiegészítések: Citikolin, ALCAR, B-vitamin komplex
 • Gyermekek idegrendszerének támogatása a túlzott cukorbevitel ellensúlyozására¹ | További javasolt kiegészítések: Kolin & Inozitol, Gyerek D3 & K2
 • Szem egészségének megőrzésében, hályogképződés prevenciójában, már kialakult állapot kiegészítő kezelésében¹ | További javasolt kiegészítések: Astaxantin, Kolin & Inozitol
 • Kognitív funkciók javításában és megtartásában¹ | További javasolt kiegészítések: Citikolin, Krill olaj, B-vitamin komplex, R-Alfa-Liponsav
 • Aktív sporttevékenységet űzőknek: gyorsabb izomregeneráció előmozdítása, fizikai teljesítménynövelés céljából¹ | További javasolt kiegészítések: Kollagén I+II, Magnézium-taurát, ALCAR
 • A fokozott oxidatív stresszel szembeni védekezésért¹
 • Időskorban az optimális szellemi és fizikai kondíciók megtartásáért¹
 • A vegán és vegetáriánus életmódot folytatók számára aminosav komplettálási lehetőség¹

A karnozin egészségvédő tulajdonságairól¹

 • Anti-aging hatás, élettartam növelése

karnozin-kapszula-tabletta-anti aging-hosszú élet

A karnozin lelassítja az öregedési folyamatokat. Egy anti-glikációs vegyület, továbbá gátolja a szabad gyököket (az oxidatív stresszt) és a krónikus gyulladásos folyamatokat. Megfiatalítja az elöregedett sejteket, illetve lassítja az öregedésüket [19-20]. A karnozin a bőrt is kondícionálja, bőrfiatalító hatású, ugyanis a sérült fehérjék felhalmozódnak és keresztkötésekbe kerülnek a bőrben is, ami ráncokat és rugalmasságvesztést okoz. Egy randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálatban a karnozin bőrre gyakorolt hatását elemezték. A kontroll csoport minden 2. nap kapott 210 mg karnozint. Az eredmény pozitív volt. A kontroll csoportban jelentős javulás volt megfigyelhető a paraméterekben, beleértve a bőr rugalmasságát, simaságát és a finom vonalak csökkentését. A bőr állapota 23%-al javult a placebo csoporthoz képest [24].
Egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták, hogy a tenyésztett sejtekben a karnozin csökkenti a telomerek rövidülését (a kromoszómák végein lévő rövid, többszörösen ismétlődő szakasz). A hosszabb telomerek megnövekedett élettartammal járnak [16].

 • Izomerő, sportteljesítmény fokozása, energikusság
karnozin-kapszula-tabletta-izom-sport

Az öregedés során az izomtömeg, illetve az izmok funkciója csökken. Az izomtömeg 63 %-al csökken 10 évestől 70 éves korig. A karnozin antioxidánsként működik az izmokban, valamint ph-pufferként is. Ezáltal folyamatosan védi az izomsejtek membránját az oxidációtól az izomterhelés okozta savas közegben. Az izmokban felhalmozódó sav fáradtságot és fájdalmat okoz, ami korlátozza az edzéseket. Az izmok karnozinszintjének növelése jól bevált eszköz az edzésteljesítmény javítására és a fáradtság csökkentésére, mind edzett, mind edzetlen egyéneknél [17-18]. Segít megőrizni és fenntartani az izmok vitalitását (izomregeneráció). Idősebbeknél, akiknél az izomgyengeséggel együtt növekszik a törésre való hajlam és az esések kockázata, a karnozin pótlása fontos tényező lehet a biztonság megőrzésében. Egy 55-92 éves emberekkel végzett vizsgálatban az izom karnozin tartalmának növelése 29%-al növelte a fáradtságérzési küszöböt a karnozin szedése előtti és utáni állapothoz képest [8].

 • Neurodegeneratív betegségek (Alzheimer-kór, Parkinson-kór), kognitív funkció, memória
karnozin agy memória

Az agyszövet nagy mennyiségű karnozint tartalmaz. Az agy különösen érzékeny az oxidációra, a glikációra, melyek során a fehérjék keresztkötéseket alakítanak ki. Ezek hozzájárulhatnak az agy szerkezeti változásaihoz, amelyek Alzheimer-kórhoz vezethetnek. A tanulmányok azt mutatják, hogy a karnozin megakadályozhatja ezeket a keresztkötéseket is, potenciálisan megelőzve az idősek kognitív hanyatlását [9]. A béta-amiloid fehérje, amely kizárólag az Alzheimer-korban szenvedők agyában figyelhető meg, sok cink iont tartalmaz. A karnozin képes megkötni a cinket, így képes megvédeni a szöveteket a túlzott mértékű károsodástól [9-10].
A karnozin szintje szignifikánsan alacsonyabb a neurodegeneratív betegségekben (Alzheimer-kór, Parkinson-kór) szenvedő betegeknél, ami arra utal, hogy a karnozinhiány hozzájárulhat a betegség kialakulásához. A karnozin kiegészítése várhatóan enyhíti az ezekhez a betegségekhez társuló sejttoxicitást és segít megőrizni a normál idegi funkciókat.

karnozin agy szem
 • Látás javítása, szürkehályog

A szemlencse nagyon érzékeny a fehérjék glikációjára, ami hályogképződést idézhet elő. A karnozin glikációgátló hatás fontos szerepet játszik a látás egészségének megőrzésében. Cukorbeteg állatokon (amelyek az emberhez hasonlóan hajlamosak szürkehályog kialakulására) végzett vizsgálatokon megfigyelték, hogy a karnozin csökkentette a szürkehályog megjelenését. Javíthatja a látásélességet és a szem fókuszálásban is segíthet.

 • Cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, metabolikus szindróma
karnozin szív érrendszer strók

Az oxidatív stressz, a glikáció hozzájárul az érrendszeri betegségek, úgymint érelmeszesedés, szívinfarktus és a sztrók kialakulásához. A karnozin védelmet nyújt ezen káros öregedési folyamatok (oxidatív stressz, glikáció) kialakulása ellen. Olyan állapotok, mint a cukorbetegség és a metabolikus szindróma szintén felgyorsítják az öregedést, csökkentik a karnozin termelését illetve felgyorsítják lebomlását. Minél magasabb a vércukorszint, annál erőteljesebb glikáció zajlik a szervezetben.
Kimutatták, hogy a karnozin csökkenti a sztrók okozta halálozást és mérsékli a káros szövődményeit. Megfigyelték, hogy a sztrók előtt vagy után adott karnozin megvédi az agysejteket a súlyos károsodástól és akár az érintett, károsodott agyi terület méretét is jelentősen csökkentheti [5-7].

A karnozin védi a szívizmot az ischemiától (a véráramlás hiányától), amely végül szívrohamot okozhat. Mivel jótékony hatással van a vázizmokra, így a karnozin fokozza a szívizom összehúzódási képességét is.

A karnozin megvédi az artériákat bélelő endothel sejteket az oxidációtól és glikációtól, melyek érelmeszesedéshez vezethetnek.

NAD szint mindennapi befolyásolása

Az L-karnozin egy természetes dipeptid molekula, amely két aminosavból, a béta-alaninból és a hisztidinből áll. Az "L" forma jelzi a jó biológiai hasznosulást. A karnozint a szervezetben a máj szintetizálja. Természetes forrása a legeltetett állatok húsa (mint a szarvasmarha) és a halfélék (lazac).


¹Az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban

élettani hatások, információk

A YiYa egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!