YiYa Galagonya és fokhagyma komplex 60 db

YiYa Galagonya és fokhagyma komplex 60 db
YiYa Galagonya és fokhagyma komplex 60 db
YiYa Galagonya és fokhagyma komplex 60 db
YiYa Galagonya és fokhagyma komplex 60 db
Ár:
5.500 Ft(4.331 Ft + ÁFA)
Cikkszám:
11343
Gyártó:
Elérhetőség:
Raktáron
Mennyiség:
db
YiYa Galagonya & Fokhagyma komplex – a szív és keringési rendszer védelméért

A galagonya és fokhagyma támogatja a szív egészségét, az egészséges vérnyomás és koleszterinszint fenntartását¹

YiYa galagonya fokhagyma komplex kapszula

Galagonya (Crataegus) a rózsafélék családjába tartozó virágos növény. Európa szerte széles körben alkalmazzák gyümölcsét és virágzatát, mint szíverősítő és szívnyugtató szer. A galagonya javítja a szívizom vérellátását, munkabírását és a szívösszehúzódások erősségét [23]. Mindemellett a galagonya védi a keringési rendszer egészségét, a magas vérnyomás, szívritmuszavar, valamint emésztési problémák kiegészítő kezelésére is használják.

Fokhagyma ősidők óta használt, Ázsiában és Európában is közkedvelt, kiemelkedő hatású gyógynövény. A fokhagyma jótékony hatása hagyományosan az érrendszer védelme (egészséges koleszterinszint, vérnyomás fenntartása, vérrögképződés gátlása). Véd a bakteriális és virális fertőzések ellen, fokozza a szervezet immunitását, valamint gombás fertőzések (pl. kandida gomba) elleni védekezésben is használják [4].

galagonya, fokhagyma és fekete (fermentált) fokhagyma

galagonya a flavonoid vegyületek széles tárházát tartalmazza, ennek köszönheti változatos hatásait. A galagonyában fellelhető legfontosabb flavonoidok a vitexin, hiperozid, kvercetin és az oligomer proantocianidinek (OPC-k).

fokhagyma kémiája igen összetett, több mint 100 különböző kémiai vegyület felelős a hatásaiért. [1,2]. A legismertebb az allicin molekula, amely a fokhagyma jellegzetes íz- és illatvilágát, szúrós, csípős ízét adja. A fermentált (fekete) fokhagymát öregítéssel állítják elő, aminek hatására a hagyma színe feketére és íze édeskésre változik. Egyedi vízoldékony kéntartalmú molekulái (pl. S-allil-cisztein) adják sokoldalú érrendszervédő hatását.

Vegán termékYiYa galagonya fokhagyma komplex kapszula összetétel

Szívműködés támogatása, szívizomzat vérállátásnak fokozása¹

galagonya szív koszorúérhálózat kapszula tabletta
 • A galagonya hagyományos klinikai alkalmazása a szívproblémák kiegészítő kezelése. Általánosan a szívre nyugtató hatású, erősítő és állóképesség javító gyógynövény. Sok esetben a galagonya jóval kíméletesebbnek és hatékonyabbnak bizonyult az ugyanerre a célra alkalmazott gyógyszereknél [26].
 • Tanulmányok szerint a galagonya segíti a szíven keresztül történő véráramlást, mellyel növeli a szívkontrakció erejét (inotrop hatás) [25]. Ezen felül olyan mértékig javítja a keringést, hogy a véredények perifériális ellenállást is csökkenti.
 • Klinikai kísérletek igazolták, hogy a galagonya kivonata előnyösen hat a 2-es (korai) stádiumú szívbetegek kongesztív (pangásos) szívelégtelenségére [27-31]. Kongesztív szívelégtelenségben szenvedő páciensek napi 160 – 900 mg galagonya kivonat 8 héten át történő fogyasztását követően javuló életminőségről számoltak be (kifulladás nélkül bírták a fizikai gyakorlatokat).

Az egészséges vérnyomás és keringési rendszer támogatása¹

galagonya fokhagyma vérnyomás kapszula tabletta
 • A galagonya és fokhagyma fogyasztása javítja a szív és a vérerek egészségét. Védik az érfal rugalmasságát, akadályozzák a plakkok lerakódását, és segítik megelőzni a vérrögök képződését [24].
 • Jótékonyan hozzájárulnak az egészséges vérnyomás fenntartásához. Kalcium csatorna blokkoló és ACE gátló hatást fejtenek ki [32], amelyek a leggyakrabban alkalmazott hatásmechanizmusok az orvosi gyakorlatban.
 • Egy kettős vak kísérlet során a galagonya kivonat jelentősen csökkentette a diasztolés vérnyomást 2-es típusú diabéteszben szenvedő páciensek esetén [33]. A fokhagyma vérnyomásvédő hatását 10 különböző, kettős vak kísérlet is igazolta [8].
 • A galagonya és fokhagyma vazodilatációt (értágítást) is kivált, ezen felül csökkentik a stresszhormonok szintjét (a béta-blokkolókhoz hasonlóan), amelyek következtében segítenek a normál vérnyomás fenntartásában.

Az normál koleszterinszint fenntartásáért¹

galagonya fokhagyma plakkok tabletta kapszula
 • Több mint 40 kontrollált kísérlet vizsgálta a fokhagyma kivonatok szérum-koleszterinszintre gyakorolt hatását [5].
 • A metaanalízis szerint a fokhagyma mérsékelt (6-11%) csökkenést eredményezett az összkoleszterin, az LDL koleszterin, valamint a triglicerid szintben a placebóhoz viszonyítva (5-7). A vizsgálatokban a résztvevők napi 600 – 900 mg alliin és allicin hatóanyagra standardizált fokhagyma kivonatot fogyasztottak.
 • A fokhagyma minden valószínűséggel a májban lezajló koleszterin-anyagcserébe avatkozik be, és ennek következtében kevesebb koleszterin kerül a májból a vérbe.

A fertőzések ellen, az immunitás fokozására¹

fokhagyma tabletta kapszula influenza megfázás ellen
 • A fokhagyma számos olyan összetevőt tartalmaz, melyek antibakteriális, antivirális és fungicid hatással bírnak.
 • A fokhagyma fogyasztása csökkentheti a megfázások számát és azok gyakoriságát.
 • Egy kettős vak kísérlet során a résztvevők naponta egy kapszulát fogyasztottak a november és február közötti időszakban, 12 héten át, mely stabilizált allicint tartalmazott. Ez idő alatt a kivonatot fogyasztó csoportnál 63%-kal ritkább volt a megfázás előfordulása, mint a placebót fogyasztó csoportnál [10].

Kandida gomba elleni védekezés¹

fokhagyma kandida gomba elleni hatású kapszula
 • A kandida egy, az emésztőrendszer alsóbb traktusaiban természetes módon megtalálható gombafaj, mely finomított cukrok túlzott fogyasztása esetén elszaporodik a szervezetben.
 • A fokhagymának mind állatokkal végzett, mind tesztcsöves kísérletek során jelentős gombaellenes hatása volt kimutatható [11, 12, 13].
 • A kísérleti eredmények alapján az allicin, biofilm növekedés gátló hatásából adódóan, csökkentheti a kandida ellenálló képességét, ezáltal hatékonyan kiegészítheti a jelenleg használatos fungicid hatású gyógyszerek hatását. [14,15]
 • A fokhagyma tesztcsöves kísérletek eredményei alapján a Helicobacter pylori-val szemben is gátló hatással bír, így ígéretes jelölt a gyomorfekély kiegészítő kezelésében is [16, 17].

Rosszindulatú folyamatok elleni védekezés¹

fokhagyma-daganatos-folyamatok-megelőzése-érdekében
 • A II-es fázisú méregtelenítő enzimek által katalizált folyamatok általában elősegítik a gyógyszerek, toxinok és karcinogén vegyületek távozását a szervezetből.
 • A fokhagyma növeli a II-es fázisú enzimek aktivitását (pl. glutation-S-transzferáz, kinon-reduktáz), melynek köszönhetően eredményes lehet a rosszindulatú folyamatok elleni védekezésben, a potenciális karcinogén vegyületek minél hamarabbi, szervezetből történő kiürülését segítve (18-20).
 • A glutation egy fontos intracelluláris antioxidáns, emellett néhány II-es fázisú reakcióban is elengedhetetlen résztvevő.
 • Állatokon végzett kísérletek eredményei szerint a fokhagyma szerves kénvegyületei növelik az intracelluláris glutation koncentrációját [21,22].

Források

'Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok', Reader's Digest Kiadó Kft., 2002, tabletta ISBN: 9638475498


¹Az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban

élettani hatások, információk

A YiYa egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!