WTN Metil spektrum 60 db

WTN Metil spektrum 60 db
WTN Metil spektrum 60 db
WTN Metil spektrum 60 db
WTN Metil spektrum 60 db
Ár:
6.000 Ft(4.724 Ft + ÁFA)
Cikkszám:
11143
Gyártó:
Elérhetőség:
Raktáron
Mennyiség:
db

Egy biokémiai folyamat, ami elengedhetetlen a szervezet működéséhez

A metiláció egy olyan biokémiai folyamat, ami rendkívüli fontossággal bír az emberi szervezet fizikai, mentális és érzelmi egészségének szempontjából is.

A metiláció az emberek (élőlények) azon képessége, hogy a környezet változásaira milyen rugalmasan tudnak válaszolni. Ha egy embernek optimális a metilációja, akkor rendkívül rugalmasan reagál, és pl. a krónikus betegségek kialakulásának esélye gyakorlatilag elhanyagolható.
Ha az adott embernek a metilációja messze nem optimális, akkor az állandó környezeti változásokra nagyon gyengén fog tudni reagálni, ezért jellemzőek lesznek rá a különböző krónikus állapotok.

Szimbolikusan úgy lehetne szemlélteni, hogy a sejtjeink egy ún. metil funkciós csoporttal, mint egy kapcsolóval aktiválni vagy inaktiválni tudnak különböző molekulákat, enzimeket stb. Ehhez viszont szükség van erre a metilcsoportnak nevezett kapcsolóra. Az se jó, ha túl sok van belőle és az se, ha túl kevés.
Sajnos szinte 100% az esély, hogy a metilációs folyamatok egyikőnkben sem működnek optimálisan, pedig egészségünk szempontjából meghatározó szerepe van, mert:

 • Szabályozza a neurotranszmittereket (dopamin, adrenalin, noradrenalin, szerotonin), így alapvetően meghatározza a hangulatváltozásainkat. Metilációs problémákhoz is köthetőek az olyan állapotok, mint a depresszió, szorongás, kimerültség, ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) stb.
 • Szabályozza a glutationt, ami a szervezetünk legfőbb antioxidánsa, ezáltal pedig a toxinok semlegesítésében van fontos szerepe (1. ábra).
 • Szabályozza a hormonális egyensúlyt (az ösztrogének lebontása által), és a toxinok kiürítését a szervezetből (1. ábra), emiatt az ösztrogéndominancia megszüntetésében kiemelt szerepe van.
 • Szabályozza a homociszteint, ami a sztrók, szív- és érrendszeri betegségekhez, demenciához köthető egészségügyi marker.
 • Szabályozza a taurint, aminek az epeképződésben, és a GABA (gamma-aminovajsav, ami csökkenti a félelem és a szorongás érzését) nevű neurotranszmitter szabályozásában is fontos szerepe van.
 • Szabályozza a hisztaminszintet, ezért a különböző allergiákban és hisztaminintoleranciás állapotokban kiemelten fontos, hogy optimálisan működjön (1. ábra). Stb.

A lista még hosszan folytatható lenne, ám a lényeg az, hogy azokat a területeket érdemes vizsgálni, amelyek esetében nagyobb esély van arra, hogy akadozó metiláció esetén komoly egészségügyi egyensúlytalanságok jönnek létre 

Milyen esetekben használd a WTN Metil Spektrumot?

Mivel a metiláció nagyon nagy számú folyamat alapját képezi mindenkinél pozitív hatású lehet ennek megtámogatása, illetve optimalizálása.
A szervezet optimális működésének biztosítása végett azonban vannak esetek, amelyekben az olyan termékek, mint a WTN Metil Spektrum negatív hatásokkal járhat. Egyszerűen azért, mert ha más helyen is elakadások vannak a szervezetben, akkor a túl sok metilcsoport (kapcsoló) problémát okozhat.
Pl. ha jellemző rád a szorongás, vagy aggódó típusnak véled magad, akkor nagy valószínűséggel a szervezeted lassan bont le olyan neurotranszmittereket, mint a dopamin, adrenalin, noradrenalin. Ilyenkor nem célszerű hirtelen nagy lökést adni a metilációs folyamataidnak, vagyis csak fokozatosan érdemes növelni a metil-formájú anyagokat (pl. B12 – metil-kobalamin, B9 – metil-folát).

Ha egyszerre túl sok metilcsoport van a szervezetedben, akkor a következő tüneteket is tapasztalhatod pl.:

 • ingerlékenység,
 • álmatlanság,
 • izomfájdalom,
 • ízületi fájdalom,
 • akné,
 • kiütés,
 • súlyos szorongás,
 • szapora szívverés,
 • hányinger,
 • fejfájás,
 • migrén.

Ha a fentieket tapasztalod, akkor a termék használatát érdemes abbahagyni. Amennyiben a tüneteid erősek, akkor B3-vitamin (niacin) szedése ajánlott, ami semlegesíti a szervezet fő metilcsoport donorát és ezáltal semlegesíti a túlérzékenység által okozott tüneteket is.

Fontos: a szintetikus folsav akármilyen kis koncentrációban már rontja a metilfolát képződését, ami viszont elengedhetetlen a metilációhoz. Érdemes tehát messzire elkerülni minden olyan élelmiszert / üdítőitalt, amit folsavval dúsítanak, illetve minden folsavat tartalmazó étrend-kiegészítőt!

 

Miben előremutató a WTN Metil Spektrum más, hasonló célú termékekhez képest?

 • Átfogóan támogatja a teljes metilációs folyamatot, kiemelt prioritással kezelve azokat a pontokat, amelyekben gyakori az elakadás (pl. metilált B12-vitamin, és metilfolát [B9-vitamin]).
 • Összetevői révén két úton is támogatja az aktív ún. SAMe (legfőbb metildonor) képződését.
 • Támogatja a normál működés közben felszabaduló káros hidrogén-peroxid és aldehidek semlegesítését, illetve a májműködést is.

 

Miért és hogyan működik a termék?

A metiláció nagyon sokféle folyamatban vesz részt, ezért teljes képet adni nem lehetséges. Az viszont ismeretes, hogy melyek azok a főbb területek, amelyekben gyakoriak az elakadások, ezért az egészségügyi problémák kialakulásának ezek a legvalószínűbb gócpontjai.


Hangulat és a stressz kezelése

Amennyiben a következőek valamelyike érvényes rád, szinte biztos, hogy kedvezően fogsz reagálni a WTN Metil Spektrumra:

 • cukor (vagy más étel) iránti sóvárgás,
 • függőségekre való hajlam (szerencsejáték, vásárlás, alkohol, drogok, stb.),
 • hirtelenharagú természet,
 • impulzivitás,
 • kockázatvállaló viselkedés,
 • rossz memória, tompa agyműködés.

Megjegyzés: felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben magnéziummentes multivitamint szedsz nagyon ajánlott külön magnéziumot pótolnod mellé, ellenkező esetben a biokémiai folyamataid nem fognak optimálisan működni. A magnézium napjainkban „hiánycikk”.


Hormonegyensúly

A metiláció ösztrogének lebontásában játszott szerepéhez kicsit távolabbról érdemes elindulni, de a lényeg, hogy az ösztrogének lebontásában az ún. COMT enzim az egyik főszereplő.

Fontos megjegyzés, hogy az ösztrogénekhez kell sorolni a környezetünkből a szervezetünkbe kerülő kölönböző toxinokat, amelyeket a szervezetünk ösztrogénként azonosít (összefoglaló nevük környezeti vagy xenoösztrogének). A hatásuk pedig káros a szervezet működése szempontjából.

 Az ösztrogénlebontás sematikus folyamata


Mikor melyik termékre lehet szükségem?

Ez egyéni helyzettől függ, és amennyiben az ösztrogénlebontás a fő cél, kiindulópontnak a javaslatunk a következő:

 1. Alapesetben a metilációs folyamatokat érdemes először támogatni pl. a WTN Metil Spektrum-mal.
 2. Amennyiben ez nem hoz elég javulást, akkor érdemes bekapcsolni mellé a WTN HormoTOXTM-ot.
 3. Komoly ösztrogéndominanciás állapotok esetén a WTN Indol-3-karbinol komplex használata együtt javasolt a WTN Metil Spektrummal és a WTN HormoTOXTM-al.

Az ösztrogéntöbblet csökkentéséről a WTN HormoTOXTM és a WTN Indol-3-karbinol komplex oldalán tudsz bővebben tájékozódni.

 

Ételintoleranciák, allergia (hisztamin)

A különböző ételek/italok, vagy egyéb allergének (pl. macskaszőr, pollen stb) által kiváltott allergiás reakciók hátterében egy ún. hisztamin nevű anyag áll.
A hisztamin egy fontos hormon / jelzőmolekula a szervezetünkben, amely hatással van az emésztésünktől kezdve, a központi idegrendszerünkig egy sor dologra. Hatását jellemzően a légutakban, a bőrön, a szív- és érrendszerben, a méhben/petefészekben, az agyban és a bélrendszerben fejti ki.
A következő tünetek mögött jó eséllyel hisztaminintolerancia áll (a lista messze nem teljes):

  • légúti reakciók (pl. orrdugulás, köhögés, tüsszögés, stb.),
  • minden bőrön látható allergiás reakció, úgy, mint bőrkiütés, bőrviszketés, bőrpír, ekcéma*, rosacea, stb.,
  • emésztőrendszeri panaszok úgy, mint reflux, hasi puffadás, hasmenés, stb.,
  • szív- és érrendszeri tünetek, mint pl. szapora szívverés, magas vérnyomás, anafilaxia (túlérzékenységi reakció), stb.,
  • idegrendszeri tünetek, úgy, mint szédülés, migrén, fejfájás, szorongás, stb.

* az ekcéma hátterében szinte biztosan emésztőrendszeri gyulladás is van.

A metiláció és a káros baktériumok

A metiláció más módon is hatással van az emésztőrendszerre. Ugyanis metiláció szükséges a foszfatidilkolin nevű anyag előállításához, aminek szerepe van az epesavtermelődésben. Az epesav befolyásolja a vékonybélben a kémhatást (PH). Ha ez nem elég kicsi (a PH), akkor túlszaporodnak a vékonybélben a káros baktériumok. Pl. SIBO-t okozva. Ezek a baktériumok hisztamint is termelnek ami tovább terheli a hisztaminlebontási útvonalakat, súlyosbítva az egészségügyi kihívásokat.
A káros baktériumok ráadásul felveszik a szervezet elől a B12-vitamint (is), így a metiláció hatásfokát is tovább rontják.

Amennyiben bakteriális fertőzésre gyanakodsz, figyelmedbe ajánljuk a kórokozóirtásra tervezett WTN MikrobaCIDTM és WTN ViriCIDTM termékeinket.

 

Méregtelenítés

A glutation a szervezetünk legfőbb antioxidánsa, amely sokféle reaktív, káros vegyülettől megvéd.
Ideális esetben a sejtekben található glutation koncentrációja hasonlóan nagy, mint a glükózé, tehát egy nagyon fontos anyagról beszélünk.
A glutation a legfontosabb antioxidáns a májban, ezért nagyon nagy szerepet játszik a méregtelenítési folyamatokban.

Amennyiben a metilációs folyamatok nem működnek optimálisan (leggyakrabban metilfolát (B9-vitamin) és metil-kobalamin (B12-vitamin) hiányában, úgy a glutationtermelődés is csökkenni fog.

A szükségesnél kisebb glutation koncentráció esetén megnő a kockázata a krónikus betegségeknek (neurodegeneratív, szív- és érrendszeri, gyulladásos, immunológiai betegségek, stb.).

A metilációs folyamatok támogatása tehát a természetes glutationtermelődésre is pozitív hatással van, ami a szervezet védelmét növeli.

Megjegyzés: az orálisan bevitt kapszula/tabletta formájú glutationnak csak kb. 10-15%-a hasznosul, mert a gyomorban lévő peptidáz nevű emésztőenzim elbontja a glutation molekulát. Glutationpótlásra vagy nyálkahártyán felszívó folyadék, vagy krém (pl. WTN Glutation krém) lehet alkalmas. A leghatékonyabb azonban, ha a glutationt alkotó összetevőket és a glutation újrahasznosítási ciklusban szükséges anyagokat pótolja valaki (WTN GlutaRegTM).
Ez azokban az állapotokban kiemelten hasznos, ha a szervezet toxinterhelése nagy (pl. nem bio étrend, gyorsételek, feldolgozott élelmiszerek, műanyagokkal történő intenzív érintkezés [palackozott víz], szintetikus illatok [parfümök, illatosítók, öblítők], stb.).

 

Szív- és érrendszeri egyensúlyokban játszott szerepe

A nitrogén-monoxid (NO) tágítja az ereket, javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást. Rendkívüli fontosságú a megfelelő keringés, illetve az oxigénellátottság fenntartásában. Ha a szervezet nem termel elég NO-t, akkor jellemzők lehetnek a migrének, de a sebeid is sokkal lassabban fognak gyógyulni. A magas vérnyomás egyik oka is az elégtelen NO termelődés.

A metilációban fontos szerepet játszó metilfolát szoros kapcsolatban van egy biopterin nevű anyaggal, ami a kulszereplő a NO termelődésben (az arginin nevű aminosav alakul át citrullinná, NO képződés közben).
A lényeg tehát, hogy amennyiben nem működik jól a metiláció, akkor ennek egyik következménye szív és érrendszeri problémák lehetnek.

 Összetevők: kolin-bitartarát, magnézium-biszglicinát, zselatin (kapszulahéj), magnézium-aszkorbát, cékla koncentrátum, metil-szulfonil-metán (MSM), riboflavin-5’ nátriumfoszfát, aszkorbil-palmitát, piridoxál-5'-foszfát, máriatövismag-koncentrátum, cink-glicinát, inozitol-hexanikotinát, glükózamin folát só (L-5-MTHF), PQQ (pirrolokinolin-kinon-nátrium), metil-kobalamin.

WTN Metil Spektrum használati javaslat:

 • Ajánlott mennyiség: napi 1 kapszula, lehetőség szerint reggeli vagy ebéd előtt. Érzékeny emésztőrendszer esetén étkezés közben.

Figyelmeztetés

 • Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
 • Az ajánlott napi mennyiséget ne lépd túl.
 • A készítményt tartsd gyermekektől elzárva, száraz, hűvös, sötét helyen.
 • Ha bármely termékösszetevőre allergiás, túlérzékeny vagy, ne használd a terméket! A folyadék alapú étrend-kiegészítők használata előtt érdemes bőrpróbát végezni az összetevőkkel szembeni érzékenység kizárása végett. A fül mögötti terület erre kiválóan alkalmas, mert ott nagyon vékony és érzékeny a bőr.
 • Nagyon javasolt az étrend-kiegészítők szedését elkülöníteni a kávé fogyasztásától. Legalább fél órával a kávé fogyasztása előtt vagy kávé fogyasztása után min. 2 óra múlva célszerű bevenni.
 • Nem javasolt az étrend-kiegészítők bevétele tejalapú készítményekkel!
 • Amennyiben több étrend-kiegészítőt szedsz, akkor konzultálj szakemberrel, hogy milyen sorrendben célszerű szedned őket ahhoz, hogy ne érvényesüljön a hatóanyagok közötti esetleges kioltó hatás.
 • Használata kúraszerűen javasolt, amennyiben a kezelőorvosod, természetgyógyászod nem javasolta másképp.

Ez a termék nem vegán:

 • Mert a kapszula alapanyaga nagytisztaságú marhazselatin.

 

 Aktív komponensek koncentrációja (WTN Metil Spektrum).

Aktív komponensek

1 kapszulában

B2-vitamin (riboflavin-5’ nátriumfoszfát1)

20 mg (NRV2 1400%)

B3-vitamin (inozitol-hexanikotinát1)

2,4 mg (NRV2 15%)

B6-vitamin (piridoxál-5-foszfát1)

12,5 mg (NRV2 893%)

B9-vitamin (L-5-MTHF, glükózamin folát só1)

700 mcg (NRV2 350%)

B12-vitamin (metil-kobalamin1)

350 mcg (NRV2 14000%)

C-vitamin (magnézium-aszkorbát3 és aszkorbil-palmitát)

105 mg (NRV2 127%)

Kolin-bitartarát, magnézium-biszglicinát3, cékla
koncentrátum, metil-szulfonil-metán (MSM), máriatövismag-
koncentrátum, cink-biszglicinát3, PQQ (pirrolokinolin-kinon-
nátrium)

561 mg

1 Aktív, koenzim forma.

2 Napi beviteli referencia érték %-a felnőttek esetében.

3 Teljesen elreagáltatott vegyületforma.