Natur tanya Vegán bélradír plusz 500 ml

Natur tanya Vegán bélradír plusz 500 ml
Natur tanya Vegán bélradír plusz 500 ml
Natur tanya Vegán bélradír plusz 500 ml
Natur tanya Vegán bélradír plusz 500 ml
Ár:
5.500 Ft(4.331 Ft + ÁFA)
Cikkszám:
11322
Gyártó:
Elérhetőség:
Raktáron
Mennyiség:
db

A Natur Tanya® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ 3 féle vízoldékony prebiotikus rostforrást, valamint standardizált orvosi citromfű kivonatot koncentrál, folyékony formában a bélrendszer egészségéhez, az emésztés támogatásához1 és az étkezések utáni kisebb mértékű vércukorszint-emelkedéshez2.

  • 3 FÉLE PREBIOTIKUS ROST, 7500 MG AKTÍV HATÓANYAGBÓL
  • Fruktooligoszacharidok (GOFOS™)
  • Almahéjból kivont alma pektin
  • Fibregum™ teljesen természetes akácia élelmi rost
  • 100 MG CITROMFŰ KIVONATTAL
  • VEGÁN, LIKVID FORMULA, HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL*
  • NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZERT, SZÍNEZÉKET ÉS AROMÁT
  • CSÖKKENTETT SZÉNHIDRÁTTARTALOM
  • TERMÉSZETES CITROM ÍZZEL ÉS TERMÉSZETES EREDETŰ ÉDESÍTŐSZERREL
  • FÜGGETLEN, AKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT TERMÉK
  • GLUTÉN - ÉS LAKTÓZMENTES FORMULA

 

A NATUR TANYA® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ ÖSSZETEVŐI

Adagonként 7500 mg rostanyag; védjegyzett és enzimatikus úton előállított rövid láncú fruktooligoszacharidokkal (GOFOS™)almahéj pektinnel,védjegyzett, akáciafa törzséből és ágaiból nyert szárított növényi nedvvel (Fibregum™) és adagonként 100 mg orvosi citromfű kivonattal, amely 1hozzájárul a bélrendszer egészséges működéséhez, az emésztés támogatásához és a fizikális jólléthez.

A NÖVÉNYI ÉLELMISZEREKBŐL SZÁRMAZÓ OLDHATÓ ROSTOK

Az oldható rostok stimulálják a számunkra hasznos baktériumok növekedését és tevékenységét, és rövid szénláncú zsírsavakra ((SCFA) butirát, propionsav, ecetsav) fermentálódnak. Hozzájárulnak az egészséges emésztés kialakításához, az immunrendszer támogatásához, a vércukorszint szabályzásához, a testsúlykontrollhoz és kötődnek az emésztőrendszerben lévő zsírszerű anyagokhoz, köztük a koleszterinhez és a toxinokhoz, elősegítve kiürülésüket.

FRUKTOOLIGOSZACHARIDOK (GOFOS™)

Rövid fruktózláncokból felépülő, számos növényben természetes formában megtalálható, fermentálható prebiotikus rost. 

ALMAHÉJBÓL KIVONT ALMA PEKTIN

A pektin egy vízben oldódó rost a növények sejtfalában, amely a növényi részek szilárdságát adja. Vízzel keverve gélképző hatása van, növeli a széklet volumenét és csökkenti a tranzitidőt. Lassítja a gyomor ürülését, így a jóllakottságérzet tovább fennáll.

FIBREGUM™ TELJESEN TERMÉSZETES AKÁCIA ÉLELMI ROST

A FibregumTM egy akácia fából előállított természetes élelmi FODMAP rost, melynek 90%-a garantáltan vízben oldódó forma. Elágazó molekulaszerkezetének köszönhetően fokozatosan, és lassan fermentálódik a vastagbélben, ahol nem okoz diszkomfort érzetet.

Forrás:
https://aditivosingredientes.com/upload_arquivos/201706/2017060968767001498324507.pdf
https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/08910600310014377
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8433104/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29029078/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6384267/
https://academic.oup.com/femsec/article/93/11/fix127/4331632
 

ORVOSI CITROMFŰ KIVONAT, STANDARDIZÁLT ROZMARINGSAV

A citromfű antioxidáns hatóanyaga a rozmaringsav emésztőrendszert fertőtlenítő hatású vegyület, segít idegi eredetű emésztési zavarok esetén, nyugtató és görcsoldó a gyomor-bélrendszerre. Támogatja a jó és rossz baktériumok egyensúlyának visszaállítását, a gyulladások visszaszorítását, mérsékli a puffadást vagy hasi görcsöket.

 

AZ EFSA ÉLELMI ROST DEFINÍCIÓJA

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a rost definícióját az alábbiakban határozza meg:

A rost olyan legalább három monomer egységgel rendelkező szénhidrát polimereket jelent, amelyeket a vékonybél nem emészt meg, és nem szív fel, és amelyek az alábbi kategóriákba tartoznak:

  • az élelmiszer fogyasztásra kerülő formájában természetes módon jelen levő, ehető szénhidrát-polimerek,
  • élelmiszer-nyersanyagból fizikai, enzimes vagy vegyi eljárással kinyert ehető szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok szerint kedvező élettani hatással bírnak,
  • ehető szintetikus szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok szerint kedvező élettani hatással bírnak.”

Forrás: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex%3A32008L0100

ROSTBEVITEL ÉS EMÉSZTÉS

Az egészséges táplálkozás kapcsán a rostbevitel egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A feldolgozott és finomított élelmiszerek elterjedésével egyre kevesebb rost kerül a tányérunkra.

A rostokat hagyományosan növényi anyagként fogyasztjuk, nem szívódnak fel a belekből, mégis kedvezően hatnak az emésztésre. Székrekedés esetén különösen ajánlott a rostdús táplálkozás, mert növelik a széklet térfogatát, ezzel csökkentik a tranzit időt, a salakanyagok kevesebb időt töltenek el a bélrendszerben. A kedvező hatások, azonban nem merülnek ki ennyiben, a fenti okok miatt számos betegség megelőzésében játszhat szerepet rostfogyasztásunk:

  • bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek, pl. diverticulosis, reflux
  • aranyér
  • elhízás
  • magas vérnyomás
  • koleszterinszint
  • cukorbetegség

Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x
https://academic.oup.com/advances/article/7/1/1/4524069

 

EMÉSZTÉS, ELHÍZÁS ÉS BÉLMIKROBIOM

Ideális esetben bélflóránkat túlnyomó részt (80-85%) számunkra hasznos baktériumok alkotják, melyek befolyásolják az emésztést, és a jóllakottságérzet kialakulását is.

AZ EMÉSZTHETETLEN PREBIOTIKUS ROSTOK BEVITELE ELŐSEGÍTI A HASZNOS BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSÁT ÉS ELŐSEGÍTIK BIZONYOS VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK FELSZÍVÓDÁSÁT.

Az emészthetetlen rostokat a bélbaktériumok fermentálják a vastagbélben, mindeközben rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) termelődnek, melyek közül kiemelten fontos a butirát. A vajsav butirát a legfontosabb bélvegyület a pH-szabályzáshoz, a vastagbélhámsejtek megújulásához és a bélmikrobiom színesítéséhez. A rövid szénláncú zsírsavak termelődése elősegíti az emésztést, szabályozza az étvágyat és csökkentik a zsigeri zsírok mennyiségét.

Egy bélbaktériumok emésztésben betöltött szerepével foglalkozó kutatás 77 olyan ikerpár bél mikrobiomátát vizsgálta, akik közül az egyik túlsúlyos, a másik normál testalkatú volt. Az ikrek bélflórája eltért egymástól, a fő különbség a baktériumok diverzitásában volt látható. A normál testsúlyú iker mikrobioma sokfélébb volt, mint a súlyfelesleggel rendelkező testvéré, ami a baktériumok különböző ételek emésztésre gyakorolt hatása miatt lehet. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a nyugati étrend és életmód diszbiózissal párosul.

AZ EMBERI SZERVEZET SZÁMÁRA EMÉSZTHETETLEN ROSTOKAT A BAKTÉRIUMOK FERMENTÁLJÁK, AMELY OLYAN KÉMIAI ANYAGOKAT HOZ LÉTRE, MINT A BUTIRÁT, AMELY ELŐNYÖS AZ EGÉSZSÉGES BÉLRENDSZER, AZ ÁLTALÁNOS EGÉSZSÉG ÉS TESTSÚLYCSÖKKENTÉS SZEMPONTJÁBÓL.

Egy újabb tanulmány azt találta, hogy a beleinkben lévő 2 baktériumtípusnak az aránya meghatározhatja, hogy mennyi súlyt adhatunk le egy adott étrend mellett. Ez a két baktérium a rostokat és szénhidrátokat emésztő Prevotella, a másik pedig a Bacetroidetes, melyből a több állati fehérjét és zsírt fogyasztók rendelkeznek többel. A vizsgálatban 62 ember egy magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó étrendet követett 26 héten keresztül. Akiknek több Prevotella volt jelen a beleiben 2,3 kg-mal több testzsírt vesztettek, mint azok, akik a másik baktériumból rendelkeztek nagyobb mennyiséggel.

Ezen túl, vízben nem oldódó rostok gélképző anyagok, amelyek vizet szívnak magukba, megnövelve ezzel térfogatukat, mellyel hosszan tartó teltségérzetet okoznak. A jóllakottságérzet nem sarkall minket a további kalóriabevitelre.

Egy vizsgálat szerint a fruktooligoszacharidokkal dúsított sütemények nagyobb valószínűséggel növelték a jóllakottság érzését mint a sima sütemények, amikor túlsúlyos önkénteseknek, adták azokat 9 g/nap dózisban.

A magas fruktooligoszacharid étrendet tartó csoportban jelentős BMI, testzsír, zsigeri zsír, szérum összkoleszterin, LDL-koleszterin, és triglicerid szintet figyeltek meg.

Rostdús étrend hatása a szív és érrendszeri megbetegedések prevenciójában is kedvező.  A fruktooligoszacharidokkal való étrendkiegészítés hatásait vizsgálta egy kutatás 51 alanyon, 4 héten keresztül.

Forrás:
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/17562848221115320
https://www.hindawi.com/journals/jobe/2016/7353642/tab6/ 
https://nutrition.org/the-key-to-weight-loss-may-be-in-the-gut/
https://link.springer.com/article/10.1007/s11882-021-01020-z
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453021000811  

https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.25.1_supplement.771.4
https://www.semanticscholar.org/paper/METABOLIC-EFFECT-OF-FOS-(FRUCTOOLIGOSACCHARIDE)-IN-Gupta/ffdf795c9af9681a5bbd7eb90abd168a9a855519  

MIT JELENT A FODMAP MOZAIKSZÓ?  

A kifejezés különböző fermentábilis szénhidrátok kezdőbetűinek rövidítéséből áll össze.

Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols”

  • Oligoszacharidok (köztük a fruktánok és a galaktooligoszacharidok (GOS))
  • Diszacharidok (köztük a laktóz)
  • Monoszacharidok (köztük a fruktóz)
  • Poliolok (köztük a szorbitol, xylitol és mannitol)

A FODMAP-ok olyan emészthetetlen rostok, amelyek nem szívódnak fel a véráramba, a széklet tömegét növelve a vastagbélbe kerülnek. Az itt élő bélbaktériumok fermentálják ezeket, amely a bélflóra előnyös változásait idézi elő, azonban az erre érzékenyeknél, különösen IBS esetén hasi diszkomfortérzetet, puffadást okozhat. Ilyen esetekben javasolt a FODMAP-ok ideiglenes megszorítása az étrendben, de fermentábilis szénhidrátok hosszú távú kiiktatása káros hatással lehet a bél mikrobiomra. 

(A Fibergum akácia élelmi rost nagymértékű bélrendszeri toleranciát mutatott a vizsgálatokban, alacsony FODMAP diétában is fogyasztható.)

Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/FODMAP
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/fructooligosaccharide

STRESSZ – BÉLFLÓRA ÉS EMÉSZTÉS  

Az utóbbi években mindennapjaink részét képezi a stressz, és ezzel együtt növekszik a depressziós, szorongásos zavarban szenvedők aránya. Egyre több kutatás igazolja a bél mikrobioma és a mentális állapotunk között lévő összefüggéseket, így amikor a gyomor-bélrendszer harmonikus működésére gondolunk, figyelembe kell vennünk a stressz és a szorongás hatását is.

Táplálkozási szokásaink és bélflóránk összetétele befolyásolja az idegrendszer működését, amely visszahat az emésztésre. A különböző ingerekre adott válaszok is egyediek lehetnek. Vegyünk alapul egy stresszes időszakot, melynél van, aki „stressz evésbe” kezd, de vannak, akiknek egy falat sem csúszik le a torkán. Az idegrendszer hat a bélmozgás gyorsaságára, és az emésztőenzimek gyomorsav termelődésére. Az emésztőrendszer működése pedig akár a gondolkodásunkra, viselkedésünkre kedélyállapotunkra is hatással lehet.

A citromfű egyik fő nyugtató összetevője a rozmaringsav, ami nyugtató hatása révén segíti az idegi eredetű emésztési zavarok enyhítését. Úgynevezett szélhajtó hatású gyógynövény, vagyis képes enyhíteni a pangó emésztést és a hasi görcsöket is. 

Forrás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27620926/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6653806/

 VÉRCUKORSZINT ÉS ROSTBEVITEL

A Fibregum™ egy emészthetetlen szénhidrát nullához közeli glikémiás indexszel. A Fibregum™-ot sikeresen vizsgálták egészséges és kockázatnak kitett embereknél az étkezés utáni glikémiára gyakorolt hatását illetően.

A Bizottság 854/2016/EU végrehajtási rendelete a következőt állítja: „A cukrok helyett akáciát tartalmazó ételek/italok alacsonyabb vércukorszint növekedést indukálnak fogyasztásukat követően a cukrokat tartalmazó ételekkel/italokkal összehasonlítva.”

A magas rostbevitel az ételek fokozatos felszívódását vonja maga után, amely elnyújtva emeli meg a vércukor, illetve inzulin szintet. A glükóz ilyen módon történő felszívódása cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is kedvező.

Az inzulin fő feladata a glükóz beépítése a sejtekbe, aminek vércukor csökkentő hatása van, másrészről ez az egyetlen hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi. Tehát minél több inzulin termelődik annál inkább növekszik rajtunk a nem kívánt zsírréteg. A glikémiás index a szénhidrátoknak azt a tulajdonságát jelöli, hogy mennyire emelik meg a vércukorszintet. A magas glikémiás indexű élelmiszerek tehát nagyban hozzájárulnak az inzulin szint megemelkedéséhez, aminek hatására szervezetünk hozzákezd a zsírok elraktározásához.

Forrás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30599796/
https://academic.oup.com/jn/article/130/6/1572/4686135 

Nettó térfogat: 480 ml 

379%-al csökkentett szénhidrát-, és 484%-al csökkentett cukortartalom a hasonló termékekhez képest.

Összetevők: tisztított víz, rövid láncú fruktooligoszacharidok (FOS), alma pektin (almahéjból kivont), akácia rost (Fibregum™), étkezési sav (citromsav), természetes citrom aroma, orvosi citromfű (Melissa officinalis L.) föld feletti részének kivonata 2-6:1- standardizált 2,5% rozmaringsav tartalommal, tartósítószer (kálium-szorbát), édesítőszer (sztéviából származó szteviol-glikozidok). *Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz. Csökkentett szénhidrát3-, és cukortartalom4.

AZ ALACSONY ÉS A NAGY MOLEKOLATÖMEGŰ ROSTOK MEGFELELŐ MENNYISÉGÉT AKKREDITÁLT LABORVIZSGÁLATTAL IGAZOLJUK. A termékhez adott orvosi citromfű jelentősége abban is áll, hogy 2014-ben az Év Gyógynövényének választották hazánkban.

Adagok száma a termékben: 12

Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap.

Felbontás után hűtőben tárolva 1 hónapig fogyasztható.

100 mg orvosi citromfű kivonat, 200-600 mg szárított pornak felel meg.

2A cukrok helyett <a fruktooligoszacharidokat, pektint, és akácia rostot > tartalmazó ételek/italok fogyasztása esetén, a fogyasztás után kisebb mértékű vércukorszint-emelkedés következik be, mint a cukrot tartalmazó ételek/italok fogyasztása esetén.

Adagolási javaslat: Napi 40 ml, lehetőleg reggel éhgyomorra, kb. 1 dl vízzel elfogyasztva Használat előtt felrázandó!

Átlagos tápérték (100 ml-ben): Energia: 148 kJ/36 kcal (1,8%5), Zsír: 0 g (0%5), amelyből telített zsírsavak: 0 g (0%5); Szénhidrát: 2,6 g (1%5), amelyből cukrok: 2,3 g (2,56%5); Rost: 13 g (-), Fehérje: 0 g (0%5), Só: 1,1 g (18,33%5).

5RI: Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/2000 kcal).

Figyelmeztetés: A készítmény természetes voltából eredően üledékképződés előfordulhat, ez azonban nem befolyásolj a termék minőségét és hatékonyságát. A készítmény színe, íze, állaga termékenként változhat.

Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

  • A termék alkalmazható vérhígítók használata esetén
  • A termék 3 éves kortól alkalmazható, a napi adag felével, a napi rostbevitelhez igazítva.
  • A termék alkalmazható cukorbetegség esetén
  • A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó!