YiYa Citikolin (CDP-kolin) 60 db

YiYa Citikolin (CDP-kolin) 60 db
YiYa Citikolin (CDP-kolin) 60 db
YiYa Citikolin (CDP-kolin) 60 db
YiYa Citikolin (CDP-kolin) 60 db
Ár:
6.500 Ft(5.118 Ft + ÁFA)
Cikkszám:
11335
Gyártó:
Elérhetőség:
Raktáron
Mennyiség:
db
YiYa Citikolin (CDP kolin) – az agyműködést segítő kolin molekula ¹

A citikolin támogatja az egészséges agyi funkciót, a memóriát, fókuszt és mentális élességet¹

YiYa Citikolin kapszula

Citikolin egy természetes molekula, amely az agyunkban képződik. A citikolin a két fontos biológiai molekula szintéziséhez biztosítja az építőelemeket: a PC foszfatidil-kolin és AC acetilkolin molekulákhoz. A foszfatidil-kolin egy foszfolipid molekula, amelynek az agysejtmembránok létrehozásában, megfiatalításában és stabilizálásában van kulcsszerepe. Az acetilkolin egy ingerületátvivő molekula, amely neurotranszmitterként (kémiai hírvivőként) működik az idegsejtek kommunikációjában és létfontosságú a tanulási folyamatokban, valamint a memória visszahívásában.

Citikolin növeli az agyi aktivitást, az agyi idegsejt mitokondriumok energiatermelését. Fokozza a dopamin hormon szintjét, ami a pozitív hangulatért, motivációért felelős hormon. Humán klinikai vizsgálatokban idős emberek esetén javította a memória funkciót és a szóbeli képességeket. Fokozta az agy energiafelhasználását és az idegsejtmembránok újjáépülését.

Citikolin neuroprotektív (idegrendszervédő) és neuromodulátor hatású. A neuromodulátor hatás azt jelenti, hogy az idegsejtek közötti kapcsolatok hatékonyságát tartósan fokozza vagy csökkenti.

Vegán termékYiYa citikolin kapszula tabletta összetétel

Milyen tünetek, állapotok esetén lehet segítségünkre a Citikolin?

citikolin memória koncentráció agyműködés
 • Kognitív funkciók javításában, úgymint memória, koncentráció, tanulási képesség¹
 • Időskori memóriazavarok tüneteinek csökkentésében¹
 • Stroke és agyi ischemia kiegészítő kezelésében¹
 • Agyvérzés utáni rehabilitáció segítésében¹
 • Alzheimer-kór, demencia kiegészítő kezelésében¹
 • Parkinson-kór kiegészítő kezelésében¹
 • Traumás fejsérüléssel összeköthető mentális és motoros zavarok kiegészítő kezelésében¹

Citikolint érdemes kiegészíteni más idegrendszervédő anyagokkal: R-Alfa-Liponsav, Acetil-L-Karnitin, Glutation, Krill olaj, B-vitamin komplex, NAD+, Magnézium-taurát termékekkel, hogy sokoldalú és szignifikáns idegrendszervédő hatást érhessünk el vele.

Citikolin és Kolin¹

citikolin kolin memória agyműködés támogatása
 • A kolin hasonlóan hat az agyműködésre és a szervezet kiválasztórendszerére, mint a B-komplex tagjai. Az idegrendszert támogató funkciói közül kiemelten fontos az acetilkolin nevű neurotranszmitter működésének támogatása - az acetilkolin kommunikál az izom- és idegsejtek között, nélkülözhetetlen a sejtmembránt alkotó foszfolipidek szintézisében, valamint részt vesz bizonyos sejtmegújító folyamatokban. Az acetilkolin létfontosságú a gondolkodás, a memória és az alvás szempontjából, és részt vesz a mozgás szabályozásában is. Hatására javul a memória, az emlékezés képessége. Segíti a tanulást, koncentrációt, kreatív gondolkodást és problémamegoldást. Javítja a hangulatot.
 • A kolin az agyban termelődik és alacsony endogén termelése miatt esszenciális tápanyagnak számít [3]. Minden sejtnek szüksége van kolinra a sejtmembrán felépítéséhez, így az idegsejteknek is. A kolint "memóriavitaminnak" is nevezik, mivel az agy sejtjeinek óriási szüksége van a kolinpótlásra [4].
 • A citikolin vagy CDP-kolin kolinná és citidinné bomlik, majd a citidin uridinné alakul. A kolin és az uridin a foszfatidil-kolin biológiai molekula szintéziséhez biztosítja az építőelemeket. A foszfatidil-kolin egy foszfolipid molekula, amelynek az agysejtmembránok létrehozásában, megfiatalításában és stabilizálásában van kulcsszerepe. Az uridin átjut a vér-agy gáton, és uridin-trifoszfáttá alakul. A kutatások azt igazolják, hogy az uridin megnöveli a foszfatidil-kolin mennyiségét az agyban [6].
citikolin kolin memória agyműködés támogatása
 • A citikolin közvetlen antioxidáns hatást fejt ki, mivel a kutatások azt mutatják, hogy képes serkenteni a glutation szintézist és a glutation-reduktáz enzim aktivitását.
 • Az acetilkolin termelése az életkorral csökken, ami gyenge memóriát eredményez, általában csökken a tanulási képesség és jellemző a kognitív hanyatlás. Alzheimer-kórban az acetilkolin szintje rendellenesen alacsony. Az acetilkolin termelést tovább segíthetjük R-Alfa-Liponsav, Acetil-L-Karnitin és B-vitamin komplex használatával. A rendszeres kávéfogyasztás is fokozza termelődését.
 • Hogy mennyire fontos az agy számára a kolin, azt jól mutatja, hogy ha az agy nem kap elegendő kolint az acetilkolin előállításához, akkor kivonja a kolint az idegsejt membránokból, hogy működését biztosítsa. Hosszú távon ennek következménye azonban az idegsejtek maradandó károsodása és működésképtelensége.
 • Neurológiai kórképekben a citikolin terápiás hatása előnyösebbnek bizonyul, mint az önmagában alkalmazott kolin. Hogy miért? A CDP-kolin kolinné és uridinné alakul. Aktiválja a strukturális foszfolipidek bioszintézisét az idegsejtek membránjaiban, fokozza az agyi anyagcserét és hat a különböző neurotranszmitterek szintjére. Fokozza az acetilkolin szintézist és megakadályozza a szabad zsírsavak felhalmozódását, a szabad gyökök képződését az ischemia helyén, ezáltal megakadályozva egy gyulladásos eseménysorozat beindulását [5].

Citikolin és memóriazavarok¹

kolin inozitol agyműködés támogtása
 • A citikolinról általánosságban elmondható, hogy javítja a memóriaképességet (például vizsgákra való felkészülést), valamint fokozza a figyelmet a koncentrációt igénylő munkák esetén (például éjszakai munkavégzés, hosszú autó úton).
 • A citikolin hatással van a neurotranszmitterekre, úgymint a dopaminra, a szerotoninra és a noradrenalinra. Vizsgálatok kimutatták, hogy a citikolin javítja a tanulási és memóriakapacitást, javítja a motoros teljesítményt, koordinációt és a hangulatot is [1-2]. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a citikolin képes normalizálni a neurotranszmitterek felszabadulását. Agyi hypoxia esetén, mint az ischaemia (agyi véráramlási zavar), a noradrenalin felszabadulás csökkenhet, míg a dopamin felszabadulása növekedhet. Számos állatmodellben kimutatták, hogy a citikolin hipoxiás körülmények között gátolja a neurotranszmitterek felszabadulásának károsodását. További vizsgálatok kimutatták, hogy a citikolin képes fokozni az erek tágulását agyi mikrokeringési sérülésben szenvedő állatoknál, jelentősen növelve az agyi véráramlást [3].
 • Egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban megfigyelték a citikolin hatásait, amelyben 60 nő (40-60 év közötti) vett részt 4 héten keresztül és napi 250 vagy 500 mg dózisban kaptak citikolint [7]. Közben folyamatosan tesztelték (neuropszichológiai) őket. A vizsgálat a citikolin pozitív hatásait erősítette meg a figyelem, a koncentráció területein.
 • A citikolin koffeinnel kombinálva szintén fokozza a memória javulását [8].
 • Egy 437 beteg bevonásával végzett tanulmányban pozitív hatásokat figyeltek meg agyi stroke után a kognitív képességek javulásában 7 héttel a citikolin adagolását követően [9].

A Citikolin és neurológiai kórképek¹

citikolin alzheimer agyműködés támogatása
 • A CDP-kolin alkalmas lehet agyi érbetegségek, különböző súlyosságú fejsérülések és különböző eredetű kognitív zavarok kezelésére.
 • Az akut, ischaemiás típusú agyi érbetegségben szenvedő betegek kezelésében a CDP-kolin felgyorsította a kognitív és a motoros funkciók helyreállítását és elősegítette ezen betegek rehabilitációját.
 • A CDP-kolin másik fontos alkalmazási területe az időskori kognitív károsodás kezelése, amely másodlagos degeneratív betegségek (például Alzheimer-kór) és krónikus agyi érrendszeri betegségek következménye. Ezen betegeknél a CDP-kolin javítja a kognitív értékelési skálák pontszámait, míg az Alzheimer-típusú szenilis demenciában szenvedő betegeknél lassítja a betegség kialakulását.
 • Stroke és agyi ischemia következtében az agy foszfolipid szintézise károsodik. A citikolin növeli a kolin és a citidin, így az uridin plazmaszintjét, amelyek az idegsejtek membránszerkezetének fontos építőkövei.
 • Parkinson-kórban az agy dopamintermelő részében (ún. bazális ganglionok) a mozgás koordinációért felelős idegsejtek károsodnak vagy elhalnak, és csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődése is. A citikolin segíti az idegsejtek regenerációját és hatással van a dopaminszintre is, így társterápiaként hatékonyan alkalmazható Parkinson-kórban [10].


¹Az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban

élettani hatások, információk

A YiYa egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!