Freyagena Femme INOSITOL+ 30 db

Freyagena Femme INOSITOL+ 30 db
Freyagena Femme INOSITOL+ 30 db
Freyagena Femme INOSITOL+ 30 db
Freyagena Femme INOSITOL+ 30 db
Freyagena Femme INOSITOL+ 30 db
Ár:
9.300 Ft(7.323 Ft + ÁFA)
Cikkszám:
11231
Gyártó:
Elérhetőség:
Raktáron
Mennyiség:
db


RÉSZLETES TERMÉKINFORMÁCIÓK

 • D-Chiro-Inositollal
 • Előszőr Magyarországon, európai alapanyagból
 • Freyagena Bioaktív-IR-Rostkomplex támogatásához
 • Krómmal és Gyömbér-kivonattal (min. 5% Gingerol) 

Az inozitol, mint étrend-kiegészítő pozitív hatásai a szervezetre, ezen belül a női termékenységre (a teljesség igénye nélkül)

Az inozitol, másnéven B8-vitamin természetesen előfordul olyan élelmiszerekben, mint a gyümölcsök, gabonák és diófélék. A szervezetünk is képes az elfogyasztott szénhidrátokból inozitolt előállítani. Egyes kutatások szerint az inoztiol, mint étrend-kiegészítő számos egészségügyi előnnyel bír, az alábbiakban ezen előnyöket szeretnénk röviden bemutatni (a teljesség igénye nélkül):

1. Segítheti a vércukorszint szabályozását az inzulinérzékenység fokozása által
Az inzulin egy hormon, amely kiemelkedően fontos a vércukorszint szabályozásában a szervezetünkben. Az inzulinrezisztenciát tartják a metabolikus szindróma egyik kiváltó okának. Az inozitol javítja a szervezet inzulinérzékenységét, ezáltal csökkenti az inzulinrezisztenciát.

2. Megelőzheti a terhességi cukorbetegséget
Egyes nők magas vércukorszintet tapasztalnak a terhesség alatt, ezt az állapotot terhességi cukorbetegségnek (GDM) nevezik. Csupán korlátozott számú tanulmány áll rendelkezésre a terhesség alatt történő inozitol pótlásról, azonban egyes tanulmányok azt találták, hogy 4 gramm mio-inozitol és 400 mikrogramm folsav/folát kombinációja hasznos lehet a terhességi cukorbetegség megelőzésében napi bevitel esetén.

3. Javíthatja a PCOS-el élő nők termékenységét
A policisztás ovárium szindróma esetén a nők szervezete abnormális mértékben termel bizonyos hormonokat, ami rendszertelen menstruációhoz és meddőséghez vezethet. Gyakran jár együtt túlsúllyal, magas vércukor-, triglicerid- és koleszterinszinttel. Az inzulinrezisztencia a PCOS-ben szenvedő nők csökkent termékenységének egyik oka lehet. Mivel az inozitol javíthatja az inzulinérzékenységet, ezért potenciális kezelésként tanulmányozták. A megfigyelések kimutatták, hogy az inozitol jótékony hatással lehet a petefészkek működésére, ezáltal a PCOS-ben szenvedő nők termékenységére. Az inozitol, mint étrend-kiegészítő javíthatja a PCOS tüneteit, különösen folsavval/foláttal kombinálva. Egyes klinikai vizsgálatok rámutattak arra, hogy az inozitol és a folsav/folát napi szintű pótlása csökkentheti a trigliceridek szintjét a vérben, növeli az inzulinérzékenységet és bizonyos mértékben csökkenthetik a vérnyomást a PCOS-ben szenvedőkben. Ezeken felül az előzetes kutatások azt is mutatták, hogy az inozitol és a folsav/folát kombinációja elősegítheti az ovulációt is ezekben az esetekben. Egy vizsgálatban napi 4 gramm inozitol és 400 mikrogramm folsav/folát 3 hónapon történő pótlása ovulációt váltott ki a kezelt nők 62%-ánál. Ezekben az esetekben jellemzően napi 2–4 grammos adagokat alkalmaztak, és a jótékony hatást normál testsúlyú, túlsúlyos és elhízott nők esetében is tapasztalták. Összességében a kutatás azt találta, hogy az inozitol-kiegészítők javíthatják a menstruációs ciklus rendszerességét, az ovulációt és a terhességi arányt PCOS-ben szenvedő nőknél.

PCOS esetén egyes kutatások szerint, a D-chiro inozitol rendkívül hatékonynak bizonyult az inzulinhatást és az ovuláció serkentését illetően.

4. Segíthet a metabolikus szindróma kockázati tényezőinek szabályozásában
Klinikai vizsgálatok szerint az inozitol hasznos lehet a metabolikus szindrómában szenvedők számára. A metabolikus szindróma olyan állapot, amely növeli a krónikus betegségek, köztük a kardiovaszkuláris betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A metabolikus szindróma jellemzően az alábbi állapotok együttes fennállása:

 • megnövekedett hasi zsír
 • magas trigliceridszint a vérben
 • alacsony HDL, azaz „jó” koleszterinszint
 • magas vérnyomás
 • magas vércukorszint

Egy évig tartó klinikai kutatásban, amelyben 80 metabolikus szindrómában érintett hölgy vett részt, azt találták, hogy napi 2×2 gramm inoztiol pótlása 34%-kal csökkentette a triglicerid szinteket és 22%-kal az összkoleszterin szinteket, továbbá pozitív hatással volt a vércukorszintre és a vérnyomásra is.

Csodálatos módon, a kutatás végére a résztvevők 20%-a már nem felelt meg a metabolikus szindróma feltételeinek.

5. A szerotoninra gyakorolt hatásán keresztül csökkentheti a szorongást
Az inozitol befolyásolja azokat a folyamatokat, amelyeken keresztül neurotranszmitterek (ingerültátvivőanyagok) keletkeznek, ezek a molekulák felelősek az információ továbbításáért az agyban. A szerotonin egy fontos neurotranszmitter, amelyre hat az inozitol, befolyásolja a viselkedésünket és a hangulatunkat is. Kutatók vizsgálták, hogy az inozitol, mint étrend-kiegészítő milyen tüneteket tud befolyásolni a testünkben, azok közül az állapotok közül, amelyek befolyásolják a szerotonin szintet és az agyműködést. A következő a szorongásos állapotokat vizsgálták az említett kutatásban: a pánikbetegséget, obsszeszív-kompulzív zavart, más néven kényszerbetegséget (OCD) és a poszttraumás stressz szindrómát (PTSD). Számos tanulmány igazolta, hogy az inozitol képes csökkenteni a pánikrohamok számát a pánikbetegségben szenvedők esetében. Egy 20 pánikbetegségben szenvedő egyén részvételével végzett vizsgálat azt találta, hogy napi 18 gramm inozitol 4-gyel csökkentette a heti pánikrohamok számát – ez több, mint a szorongásos gyógyszert szedő egyéneknél tapasztalt heti 2,4-es csökkenés. Egy másik, OCD-ben szenvedő betegeken végzett tanulmány azt találta, hogy a napi 18 gramm inozitol jobban javítja a tüneteket, mint a placebo. Az inozitot és a PTSD-t vizsgáló kis mennyiségű kutatás azonban nem mutatott semmilyen előnyt. Tehát, az inozitol hatással lehet az agy neurotranszmittereire, beleértve a szerotonint is. A nagy dózisok előnyösek lehetnek a szorongásos zavarok bizonyos formáinak, például a pánikbetegségek kezelésében, azonban vegyes eredményekről számoltak be, és még további kutatásokra van szükség.

Az inozitol biológiai legaktívabb formája a D-chiro-inozitol.

 

D-CHIRO-INOSITOL SZEREPE A MEGFELELŐ INZULINVÁLASZ KÖZVETÍTÉSÉBEN

 Az elmúlt évek klinikai bizonyítékai arra utalnak, hogy a D-chiro-inositol (továbbiakban DCI) fontos szerepet játszik a megfelelő inzulinválasz közvetítésében, vércukor- és inzulinszint-csökkentő terápiás hatása igen ígéretesnek tűnik kifejezetten PCOS (policisztás ovárium szindróma)-ben szenvedő Nőknél.

Az inzulinrezisztencia alacsony szérum DCI-szinttel jár, valamint megnövekedett a DCI-vesztés a vizeletben. PCOS-ben szenvedő nőknél a DCI-hiányát figyelték meg akkor is, amikor a Myo-inositol (MI) elérhetősége normális volt. Úgy tűnik tehát, hogy a DCI kifejezetten előnyös lehet PCOS-sel küzdő nők számára.

Egy kontrollált vizsgálatban 44 túlsúllyal küzdő és PCOS-sel diagnosztizált nő kapott napi 1200 mg DCI-t vagy placebót hat-nyolc héten keresztül. A DCI-csoportban szignifikánsan csökkent a glükóz által kiváltott inzulinfelszabadulás, a vérnyomás, valamint a triglicerid- és tesztoszteronszint; míg ezen paraméterek egyike sem változott jelentősen a placebo-csoportban. Ezenkívül a DCI-t kapó alanyok 86%-a ovulált a vizsgálati időszak alatt, szemben a placebocsoport 27%-ával. (F1) Hasonló eredményeket tapasztaltak normál testsúlyú PCOS-betegeknél, akiket hat-nyolc héten keresztül napi 600 mg DCI-vel kezeltek. (F2) A DCI-kiegészítés eredményeként nemcsak az anyagcsere- és hormonális paraméterek javulását, hanem a menstruációs ciklusok „újraindulását”, valamint a testtömeg-index (BMI) csökkenését is megfigyelték. (F3)

A meddőség a párok legalább 12%-át érinti világszerte:

 • A DCI-bevitel 35%-kal növelte a progeszteronszintet a placebóhoz képest és háromszor több nő ovulált a DCI alkalmazása során, mint a placebónál. (F4)
 • A DCI csökkentheti az oxidatív stressz állapotát a follikuláris folyadékokban. (F5)
 • A DCI alkalmazása 55%-kal csökkentheti az LH hormonszintet PCOS-ben szenvedő nők körében.
 • Az LH-szint csökkentésével a DCI segíthet az androgén/ösztrogén egyensúlyhiány szabályozásában is. (F6)

Hazánkban jelen pillanatban nagyjából 300.000 termékeny korú nő küzd policisztás ovárium szindrómával, hozzávetőleg 40%-uknak emiatt késik a gyermekáldás.

A D-chiro-inositol (DCI) természetes eredetű, Spanyolországban termő szentjánoskenyér-fa (Ceratonia Siliqua) termésének hüvelyéből készül szabadalmaztatott eljárással. A Freyagena Balance Femme INOSITOL+ (D-chiro-inositol) Mendoza Professzorúrék kutatócsapata által javasolt mennyiségben és formában tartalmaz DCI-t, a legfrissebb kutatási eredmények figyelembevételével Myo-inositollal együtt vagy önállóan alkalmazva.

 

 


Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2478565/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20222840/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18074942/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21414183/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/164246/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7416064/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9169302/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10219066/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7793450/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22192068/

https://www.healthline.com/nutrition/inositol…

https://www.healthline.com/nutrition/inositol-benefits…

 

Gynecol Endocrinol. 2019 Aug;35(8):695-700. N. Mendoza et al. Comparison of the effect of two combinations of myo-inositol and D-chiro-inositol in women with polycystic ovary syndrome undergoing ICSI: a randomized controlled trial

F1

Nestler JE et al. Ovulatory and metabolic effects of D-chiro-inositol in the polycystic ovary syndrome. N Engl J Med. 1999 Apr 29;340(17):1314-20.

F2

Iuorno MJ, Jakubowicz DJ, Baillargeon JP, Dillon P, Gunn RD, Allan G, Nestler JE. Effects of d-chiro-inositol in lean women with the polycystic ovary syndrome. Endocrine practice: official journal of the American College of Endocrinology and the American Association of Clinical Endocrinologists. Nov-Dec 2002;8(6):417-423.

F3

Genazzani AD, Santagni S, Rattighieri E, Chierchia E, Despini G, Marini G, . . . Simoncini T. Modulatory role of D-chiro-inositol (DCI) on LH and insulin secretion in obese PCOS patients. Gynecological endocrinology: the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology. Jun 2014;30(6):438-443.

F4

Luorno, et al. “Effects of d-chiro-inositol in lean women with the polycystic ovary syndrome”. Endocr Pract. 2002; 8: 417-23.

F5

De Leo et al. Minerva Ginecol.2012;64:531-8 // “ Evaluation of the treatment with DCI on levels of oxidative stress in PCOS patients”

F6

Sortino MA, Salomone S, Carruba MO, Drago F. Polycystic Ovary Syndrome: Insights into the Therapeutic Approach with Inositols. Front Pharmacol. 2017 Jun 8;8:341.


További források:

1. Pizzo, et al. “Comparison between effects of myo-inositol and D-chiro-inositol on ovarian function and metabolic factors in women with PCOS”. Gynecol Endocrinol. 2014; 30: 205-08.

2. Sirmans, et al.“Epidemiology, diagnosis, and management of polycystic ovary syndrome”. Clinical Epidemiology 2014: 6 1-13.

3. Atlas of science. “The worldwide prevalence and phenotypic features of polycystic ovary syndrome” June 27, 2017.

4. Cheang, et al. “Insulin-stimulated release of D-chiro-inositol-containing inositolphosphoglycan mediator correlates with insulin sensitivity in women with polycystic ovary

syndrome.” Metabolism. 2008; 57: 1390-7.

5. Larner, et al. “ D-chiro-inositol its functional role in insulin action and its deficit in insulin resistance”. Int J Exp Diabetes. 2003.

6. Teede, et al. “Review Polycystic ovary syndrome: a complex condition with psychological, reproductive and metabolic manifestations that impacts on health across the lifespan”.

 

Hasonló termékek